pátek 30. září 2011

Jedna kniha - mnoho obálek (7): Označená

Tato s rubrika je s dovolením Abyss.
 
Minulý týden jsem zapoměla a dneska málem taky. Naštěstí jsem si, ale vzpoměla, takže se nebudu flákat i tento týden ;). Pro dnešek jsem zvolila první díl Školy noci.
 
 
Originální @ Česká
Nějak se nemůžu rozhodnou, která z těchto dvou obálek je povedenější, ale asi jsem pro českou.


Bulharská @ Brazilská
U bulharské obálky se mi moc nezdá ten ornament uprostřed. Brazilská by nebyla špatná, kdyby nebyla tak chudá. Přijde mi moc prázdná.


Turecká @ Polská
Turecká je obdoba originální, akorát s trošku jinou barvou pozadí a jinou barvou oka. Polská není špatná, ale modelka na ní mi přijde taková moc vyjevená.


Japonská @ Indonéská
Japonská obálka se mi moc nezamlouvá, přojde mi moc přeplácaná. Zato indonéská obálka je pěkná.


Portugalská @ Švédská
Portugalská obálka mi přijde divná, hlavně to červeně podmalované oko. U švédské se mi líbí ty ornamenty okolo názvu knížky.


zdroj: Goodreads, bux.cz

 

čtvrtek 29. září 2011

Odloženo!

Bohužel musím odložit čtení v angličtině a to jsem se na to tolik těšila! Okolnosti se proti mě spikly a já teď na to nemám čas. Ještě než mě kdy napadlo, že bych mohla začíst číst v ájině, tak jsem si rezervovala strašně moc knížek v knihovně a teď se na mě ty rezervované knížky valí, a to snad i doslovně.

Protože na knížky z knihovny mám jenom měsíc a když jsem si je už rezervovala, tak je samozřejmě chci i přečíst a A kiss in time je moje vlastní, proto mi nikam neuteče.
Ke všemu tomu mi ještě od pondělí začíná škola, takže tolik času na čtení nebudu mít. A to mám doma dvě knížky a v knihovně čekají další tři na vyzvednutí (jedna z toho je Pomstěný milenec a to je pořádná bichle ;)). A musím psát v průběhu času absolventskou práci (ti, kdo neví co to je si představte bakalářku na vysoké).

Z A kiss in time jsem přečetla něco přes 30 stránek. O víkendu jsem s tím chtěla pohnout, ale nějak jsem neměla na čtení moc chuť a teď v týdnu jsem četla Královské spiknutí, které mám taky z knihovny.
Ze začátku čtení A kiss in time jsem si překládala každé slovíčko. Musím říct, že mě to moc nebavilo a když jsem třeba nerozuměla v jedné větě hned dvěma slovíčkům tak než jsem našla význam toho druhého už jsem nevěděla co znamená to první ;). A hlavně mě vůbec nebavilo hledat ve slovníku. Takže jsem se rozhodla číst a jen občas se podívat do slovníku. Musím říct, že všemu jsem nerozuměla, ale tak nějak zhruba jsem rozuměla co se na dané knížce stalo. To mi přijde jako lepší způsob a určitě až se k této knížce vrátím, tak budu pokračovat v tomto způsobu čtení.


středa 28. září 2011

Královské spiknutí

Autor: Michael J. Sullivan
Série: Dobrodružství Riyria
Díl: první
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná

Anotace:
Zabili krále a pokusili se svalit vinu na dva muže. Ale špatně si je vybrali.
Royce Melborn, zkušený zloděj, a jeho žoldácký přítel Hadrian Blackwater si žijí vcelku spokojeným životem a čas od času vyřizují finančně výhodné úkoly pro věčně konspirující šlechtu, ovšem jen do té doby, než se stanou nic netušícími obětními beránky ve spiknutí za účelem zavraždění krále.
Jako odsouzenci na smrt mají jen jednu šanci na únik, a tak začíná jejich příběh plný zrady a dobrodružství, soubojů a magie, mýtů a legend.


První ze série šesti relativně samostatných románů série nám představuje dvojici svérázných hrdinů, kteří si získali srdce čtenářů i přes nevelkou propagaci a vydání u drobného nakladatele. Nyní se však Michael Sullivan těší značné popularitě, získal kontrakt s velkým nakladatelstvím a sleduje narůstající počet prodaných práv do zahraničí. Sullivanův cyklus je důkazem, že klasická fantasy není mrtvá, pokud se jí chopí talentovaný vypravěč vyhýbající se četným klišé.


Kniha začíná tím, že hrabě Archibald nechal ukráct milostné dopisy jedné dámy, kterými chce vydírat jejího otce. Chce totiž získat tuto dámu za svojí ženy a s ní získat i strategické pozemky. Než, ale hrabě stačí dopisy předložit někdo mu je ukradne.
Dozvídáme se, že dopisy pro Archibalda ukradla lupičská dvojka, která si říká Riyria. Riyria se zkládá ze dvou můžu, z Royceho a Hadriana. Riyria u tohoto "kšeftu" nezůstane a spojí s dotyčnou dámou, která dopisy napsala, že se dopisy místo k adresátovi dostaly k Archibaldovi a že za určitý obnos mu je ukradnou. Tak se taky stane a Riyria vlastně na jedněch dopisech vydělá hned dvakrát.

Riyriu vyhledá baron DeWitt s prozbou, aby ukradli meč hraběti Pickeringovi ještě týž večer, kdy se schůzka s DeWittem odehrává. Pickering totiž barona DeWitta vyzval k souboji a Pickering je se svým mečem k neporažení. Riyria se zdráhá tento výdělek přijmout, protože neberou zakázky tak narychlo, ale finanční ohodnocení je příliš výhodne než, aby odmítli.
Když vejdou do kaple, kde by měl být meč, uvidí na zemi ležet mrtvolu a kousek od ní královskou korunu. Snaží se tedy rychle utéct, ale na chodbě před kaplí začne někdo křičet a přiběhnou stráže. Riyriu zajmou stráže a odvedou ji do vězení.

Král měl syna Alrica a dceru Aristu. Po otcově smrti by na trůn měl usednou jeho syn. Ten hned po tom co se přesvědčí, že otec opravdu zemřel, jde do vězení podívat se na jeho vrahy. Rozhodne, že Royce a Hadrian budou následující den popraveni. Pak za vězni přijde Arista a řekne, že ví, že jejího otce nezabyli oni a že jim pomůže utéct, jestli s sebou vezmou i jejího bratra, protože mu po otcově smrti hrozí také smrt. Oba souhlasí a ještě týž večer utíkají s uneseným následníkem trůnu z hradu.
Kdo, ale může za smrt krále? Nemá v tom prsty dokonce jeho dcera, která nechala i unést svého bratra? Nebo je v tom někdo jiný? A co udělá Riyria s Alricem?

S čtením této knihy jsem neměla žádné problémy. Příběh plynul a co je hlavní bylo v něm hodně přímé řeči. Mě se totiž někdy stává, že když v knize není moc přímé řeči a kniha je spíš jen vyprávěním příběhu vypravěčem než aby se skutečně odehrávala tak mě moc nebaví a občas se přistihnu, že ani nevím co se na stránkách děje, protože jsem duchem mimo. To tady tedy rozhodně nebylo. Taky jsem si nevšimla žádných překlepů (což mi přijde až skoro nemožné ;)).
Série Dobrodružství Riyrie je zařazeno do žánru fantasy, ale mohu říci, že se alespoň v prvním díle této série moc nadpřirozených jevů nevyskytovalo. Vyskytlo se zde pár zmínek o elfech, trpaslících, ale až na jednoho elfího míšence a jednoho trpaslíka zde neměli žádnou úlohu. A dokonce i úloha elfího míšence byla malá. Také se zde vyskytl jeden "specifický" čaroděj, ale dalo by se říci, že také jen okrajově. Malý výskyt fantasy jevů, ale knize rozhodně neubírá.

Rozhodně taky stojí za zmínku sami dva hlavní hrdinové, Royce a Hadrian. Musím říct, že každý je úplně jiný. Líbí se mi, ale oba, nedokáži říct, který je lepší. Vztah mezi Roycem a Hadrianem je zajímavý. Oba do sebe ryjí. Rozhodně s nimi neni nuda.

hodnocení:


 

zdroje obrázků: weheartit

pondělí 26. září 2011

Žár krve

Autor: Petra Neomillnerová
Série: Zaklínačka Lota
Díl: druhý
Nakladatel: Brokilon
Rok vydání: 2011
Vazba: brožovaná

Anotace:

Lota lenoší na svém statku, když se na scénu vrací Enno - těžce zraněný, šílený, a o to nebezpečnější a boj, který rozpoutá, změní život nejen opolským zaklínačům. Špína války se tentokrát dotkne i těch, kteří se dosud pokládali za nezranitelné. Vampýrů samotných...

hodnocení:
 

Psí zima

Autor: Petra Neomillnerová
Série: Zaklínačka Lota
Díl: první
Nakladatel: Fantom Print
Rok vydání: 2008
Vazba: brožovaná

Anotace:

Stříbrný meč a ostré bílé zuby? Zaklínačka Lota a její souputník a milenec Urian svým výběrem partnera doma radost neudělali a zejména zaklínačský cech neváhá dát to rázně najevo. Lota je přinucena odejít ze školy, na její straně zůstává jen věrný přítel Torge, o práci však zaklínačka nouzi nemá. V tuhé zimě se objevily bandy kožoměnců, které táhnou blíž k městům a terorizují obyvatele, o Lotiny služby je zájem a ona tříští lebky a přesekává vazy tak, jak je zvyklá. Slabost pro upíry však přinese zaklínačce ještě další komplikace. Na scénu přichází vampýrský zabiják Enno a ten je rozhodnut Lotě i jejím milencům dokázat, že stříbrný meč, ani dobrá rodina jednoho neuchrání před zážitky, které nelze nazvat jinak, než extrémní.

hodnocení:

pátek 23. září 2011

Giveaway u Zoey!!

Zoey pořádá giveaway při příležitosti založení blogu. Výherci budou celkem tři a ceny? Každý výherce získá dva e-booky (v angličtině). Vyhrát můžete například Halo od A. Adornetto nebo Beastly od A. Flinn. Více podrobností ZDE!

Dlouho nic nečekejte!!

Včera mi přišla moje první knížka, kterou jsem si objednala v angličtině. Jelikož jsem asi přecenila svoje schopnosti v ájině, tak čekejte další článek o nějaké mé přečtené knížce asi tak příští rok. Opravdu se bojím, že to bude až za takovou dobu, ale prostě jsem si to čtení v originále chtěla vyzkoušet. Pro svůj pokus jsem si vybrala A kiss in time od Alex Flinn.  Tak mi drže palce, abych to zvládla :).


zdroj obrázku: weheartit

čtvrtek 22. září 2011

Čtyři poslední věci

Autor: Paul Hoffman
Série: Levá ruka Boží
Díl: druhý
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná

Anotace:
Druhý díl bestsellerové série Levá ruka Boží: Po zradě a nuceném návratu do svatyně vykupitelů se Thomas Cale od lorda vojevůdce dozví, že lidstvo musí být zničeno: je to jediná možnost, jak napravit největší Boží omyl. Cale se se svou rolí levé ruky Boží, anděla smrti, zdánlivě smiřuje. Má na dosah absolutní moc – hrůzyplný náboženský zápal a vojenská síla vykupitelů jsou pro něj zbraní, již ovládá stejně mistrovsky, jako kdysi zacházel s nožem. Apokalypsa je patrně v jeho rukou – Calova duše je však mnohem nepochopitelnější a nevyzpytatelnější, než lze tušit.

(obsahuje spoilery na předešlý díl)
Příběh začíná prologem, ve kterém se Cale snaží zabít labuť. Jestli jste četly první díl, určitě víte co (nebo spíš koho) labuť symbolizuje. Dále nám autor shrne na pár stránkách děj předešlého dílu.

Bosko odváží Cala z Memphisu. Cale si myslí, že ho veze do svatyně. To se, ale plete. Je odveden na Tygří horu, kde je mu sdělen jeho úděl, se kterým ho seslal Bůh na svět. Bosko se mu snaží vysvětlit, že pro svůj jedinečný úděl nemůže žít mezi normálními lidmi, pro které je jenom mladík, který když někam vzpoupí tak se stane nějaká zkáza a že on je jediný, na koho se Cale může spolehnout.
Poté je Cale s Boskem už míří do svatyně.

Po odjezdu Cala s Memphisu ho sledují jeho tři přátelé, a to: Váhavý Henri, Kleist a IdrisPukke. Po pár dnech sledování vykupitelů Kleist v noci utíká bez jediného vysvětlení. Kleist potká v lesích dívku, která patří ke kmeni Kleptů a Kleist se k nim přidává. Poté Váhavého Henriho opouští i IdrisPukke, který chce, aby Váhavý Henri jel s ním do bezpečí. Váhavý Henri, ale s ním neodchází a po různých problémech se nakonec ke Calovi dostává.

Cale pomáhá Boskovi, který rozehrává hru, při které když bude mít štěstí se stane papežem. Dále sledujeme i osud Kleista, který žije mezi Klepty. Jak to, ale vše dopadne? Zůstane Cale s Boskem a bude mu ochotně pomáhat? A co Kleist? Bude žít klidný život mezi Klepty? To se dozvíte na dalších stránkch tohoto příběhu.
Tak jako předešlý díl je i tento psán ve třetí osobě. Opět je kniha vyprávěna zvláštním stylem (jako když vyprávěč vypráví dítěti pohádku).
Někdy mi přišlo, že některé pasáže jsou až moc obsáhle popisovány. Občas jsem měla docela chuť je přeskočit, ale pak jsem si to rozmyslela, co kdyby se totiž na těch stránkách přece jenom objevilo něco důležitého.

Čtyři poslední věci skončili rozhodně s napínavým koncem. Jak ta část, která je věnována Calovi a Henrimu, tak část věnovaná Kleistovi. Doufám, že se v posledním dílu najde aspoň nějaký malý happy end. Určitě se těším na třetí díl, který má být poslední.

hodnocení:
 


zdroj obrázků: weheartit

úterý 20. září 2011

Books in my thoughts (10) - Sukuba

Název: Sukuba - Trápení
Autorky: Richelle Mead
Nakladatel: Domino

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
Četla jsem VA, tak jsem byla zvědavá na další dílo od Mead.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
hodné zlo

3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
měnit

4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
Nikdo takový se zde nevyskytl ;).

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Zase něco jiného. Po upírech a měnavcích je sukuba změna.

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Někdy mi přišlo, že se v knize nic neděje.

pondělí 19. září 2011

Dnes vyšlo!

Dnes vyšla sbírka povídek Prokletý maturiťák, mezi autory této sbírka najdeme například  Stephenie Meyer, Meg Cabot nebo také Kim Harrison.

neděle 18. září 2011

Levá ruka Boží

Autor: Paul Hoffman
Série: Levá ruka Boží
Díl: první
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2009
Vazba: pevná

Anotace:
Cale je jedním z tisíců chlapců, kterých se zmocnili fanatičtí a krutí vykupitelé a v naprosté izolaci je připravují na válku proti rouhačským antagonistům. S neobyčejně zmužilým, ale zároveň velmi uzavřeným čtrnáctiletým hochem má podle všeho zvláštní plány jeden z nejvlivnějších vykupitelů – lord vojevůdce Bosco. Jednoho večera Cale náhodou spatří lorda dohlížitele Picarba, jak pitvá ještě živou dívku, a šokován jeho bestiálním počínáním jej zabije a zachrání jinou dívku jménem Riba. Podaří se mu zosnovat útěk ze svatyně, a tak s dalšími dvěma chlapci prchá do neznámého světa za nikdy nepoznanou svobodou... Dobrodružný příběh o životě a hledání víry ve světě, jejž postihla blíže nespecifikovaná katastrofa, je první částí trilogie, která má všechny předpoklady stát se celosvětovým bestsellerem.

Calovi je okola patnácti let. Sám neví kolik mu přesně je. Od mala žije na místě zvaném Svatyně vykupitelů. Někdo by řekl, že ve Svatyni se nemůže žít špatně, ale to je velký omyl. Je tam pořád zima (dokonce i v létě), chlapci se nesmí kamarádit, dívat z okna a i když nic neudělali jsou trestáni, K jídlu dostávají jakousi obdobu párku, ve kterém jsou namleté různé věci, které snad ani nejsou určeny k jídlu. Chlapci si tuto "dobrotu" pojmenovali jako umrlčí noha. Pro ozvláštnění stravy si chytají krysy.

Jednoho dne, má Cale doručit jakousi zprávu jednomu z vykupitelů. Když přichází k jeho pokojům, jsou otevřené dveře a Cale vidí jak tento vykupitel pitvá děvče, které ještě škube rukou. Na druhém stolu je jiná, vyděšená dívka. Cale neví co dělat, tak se rozhodne odsuď odejít. Nakonec mu to nedá a vrací se a vykupitele zabije a dívku osvobodí.
Cale ví, že za zabití vykupitele by ho stihl krutý trest (mučení a nakonec rozčtvrcení), proto s Ribou (tak se zachráněná dívka jmenuje) utíká. Spoli s nimi ještě utíkají dva chlapci, Váhavý Henry a Kleist. Cala, Henryho a Kleista pojí vztah, který není úplně přátelský, ale nejvíc ho připomíná.
Nakonec se dostají do města Memphisu, který je chráněn silnými hradbami. Někdo by si mohl myslet, že už jsou v bezpečí, ale to by se spletl. Dobroduržství těchto čtyř osob ještě není ani zdaleka u konce.

Kniha je vyprávěna ve třetí osobě. Přijde mi, že je vyprávěna takovým nezvyklým způsobem. Řekla bych, že je to jako když nějaký vypravěč vypráví dětem pohádku (tak nějak jako když babička Libuška vypráví pohádky v Kouzelné školce :D), ač určitě tento příběh není pohádkový. Je to, ale zajímavý způsob podání příběhu.

Nejdřív jsem se do knihy nemohla začíst a přemýšlela jsem, že knihu odložím. Nakonec jsem to neudělala a jsem za to ráda. Někdy jsem se i v průběhu děje nudila, ale jen chvíli, pak se příběh zase zlepšil. Bylo to jako na houpačce, nahoru a dolu.

Příběh je takový temnější a každý si v něm něco najde. Je tu rozvíjející přátelství, láska, ale i zrada.

hodnocení:
 


zdroj obrázků: weheartit

pátek 16. září 2011

Jedna kniha - mnoho obálek (6): Napořád

Tato s rubrika je s dovolením Abyss.
 
Dnes přišla řada na první díl série Nesmrtelní od Alyson Noël. Někteří tuto sérii zatracují, ale mě se líbí. Už netrpělivě čekám na listopad, kdy vyjde třetí díl.
 
 
Originální @ Česká
Kromě pár knih, je vždycky originální obálka hezčí než ta naše. To bohužel platí i tady.


Polská @ Turecká
Podle mého názoru jsou tyto dvě obálky ještě hrůznější než naše. Přijde mi jako by na obálkách byli spíše figurýny než skutečné dívky.


Německá (pevná vazba) @ Německá (paperback)
Obě obálky si jsou hovně podobné a obě se mi líbí. Jsou hezky propracované.


Maďarská @ Litevská
Maďarská podle mě patří k těm méně povedeným. Dívka na obálce se tváří jako by tam byla zatrest. Zato Litevská je podle mě hodně povedená.


Bulharská
Tato obálka je snad nejhezčí ze všech. Kam se na Bulharskou obálku hrabe ta originální!
 
 
zdroj obálek: goodreads, amazon, bux.cz

čtvrtek 15. září 2011

Včera vyšlo

Zase jsem nějak zaspala, proto s jednodenním zpožděním oznamuji, že vyšli Jezdci časem od Alexe Scarrowa.

Books in my thoughts (9) - Les rukou a zubů

Název: Les rukou a zubů
Autorky: Carrie Ryan
Nakladatel: Mladá Fronta

1. Proč jsem si vybral/a právě tuto knihu?
Všichni na ni pěli chválu.

2. Definujte knihu až dvěma slovy (přídavným nebo podstatným).
snaha o přežití

3. Definujte knihu jedním slovem (slovesem nebo citoslovcem).
přežít

4. S jakou postavou bych se ztotožnil/a, případně kým bych chtěl/a nebo naopak nechtěla být.
Rozpomilý byl malý Jacob.

5. Pokuste se v každém příběhu něco vyšvihnout, ať už je třeba i opravdu velmi špatný, najděte v něm alespoň jedno positivum.
Neotřelý příběh.

6. A naopak najděte jedno negativum, ale pouze jedno, cílem je uvědomit si co vám na knize vadilo nejvíce, nemusí to být jen chyba v knize (spisovatelce), ale třeba i v chování postav.
Moc rychlý konec.

Bylo nebylo (5) - Levá ruka Boží

Toto čtvrteční meme pořádá Kath
- vezmi knihu, kterou právě čteš
- napiš z ní první větu
 
Název: Levá ruka Boží
Autor: Paul Hoffman
Nakladatelství: Knižní klub
 
Poslouchejte.