úterý 26. července 2011

Bartimaeova trilogie

Autor: Jonathan Stroud
Série: Bartimaeova trilogie
Počet dílů: 3 v čj (4 v aj)
Nakladatel: Knižní klub
Roky vydání: 2005 - 2006
Vazba: pevná


Batimaeova trilogie se skládá z dílů: Amulet Samarkandu, Golemovo oko, Ptolemaiova brána. První dva díly se asi budou obtížně schánět. Viděla bych to tak, že maximálně budou k sehnání v knihovně, ale určitě stojí za přečtení. Takže až budete mít cestu do knihovny určitě na tuhle sérii mrkněte.

Původně tahle série byla zamýšlená jako trilogie (to najdete i na českých obalech), ale v roce 2010 vyšel v Anglii čtvrtý díl s názvem THE RING OF SOLOMON. Knižní klub zatím neuvažuje o vydáního tohohle dílu i v češtině, což je ohromná škoda. Tak snad si to ještě rozmyslí ;).


 
Anotace - Amulet Samarkandu

Současný Londýn, Velká Británie. Městu i celému impériu vládnou mágové a zdroj jejich síly je v démonech, které k sobě poutají krutými zaklínadly. Když prastarého džina Bartimaea, který radil už faraonům, opět kdosi povolá, démon nevěří vlastním očím. Kouzelnický učeň Nathaniel je přece příliš mladý, aby sekýroval mocné magické bytosti. To si ten drzoun pěkně odskáče. A navíc mu nařídil, aby ukradl mocnému mágovi Simonu Lovelaceovi vzácný Amulet Samarkandu. Naprostá sebevražda, pro toho kouzelníčka i pro jeho nadpřirozeného sluhu. Bartimaeus však nemá na vybranou: musí poslechnout. Hádavý džin s dobrou vyřídilkou a ctižádostivý kluk, který touží po pomstě, se tím ovšem zapletou do mnohem větších potíží, než čekali. O Amulet Samarkandu se totiž hraje vysoká hra, v níž jsou povolenými prostředky spiknutí, vražda a magická špionáž. Londýn se hemží špehy, pod hladinou vřou zárodky vzpoury a Nathaniel s Bartimaem musí brzy bojovat o holý život. V patách mají policii, vládní agenty, příslušníky protimagického odboje a démonické hordy z celého Londýna. Podaří se jim uniknout pronásledovatelům, překazit státní převrat a zachránit sebe i stovku nejvýznamnějších členů vlády?


Anotace - Golemovo oko

Od událostí popsaných v Amuletu Samarkandu uběhly dva roky a mladý mág Nathaniel dělá rychlou kariéru ve vládních službách. Jeho hlavním úkolem je zarazit stále odvážnější útoky tajemného Odboje. To však není lehké: plebejský gang vedený energickou Kitty uniká dál a Nathanielovo postavení - a možná i jeho život - je v ohrožení. Ocitá se pod stále větším tlakem a pak dojde v Londýně k dalším, tentokrát mnohem ničivějším útolům. Stojí za nimi stále Odboj, nebo jde o něco ještě nebezpečnějšího? Nathaniel musí co nejrychleji odhalit pachatele, a tak se odhodlá k zoufalým krokům: vypraví se do nepřátelské Prahy, ale nejen to, opět povolá drzého, hádavého a vynalézavého džina Bartimaea. Kitty s přáteli mezitím plánují svůj nejodvážnější kousek, který má navždy změnit dějiny Londýna. Golemovo oko, pozoruhodný druhý díl originální fantasy trilogie, je opět plný magie, humoru, dobrodružství a politických intrik, mezi nimiž se mají cesty Nathaniela, Bartimaea i Kitty osudově zkřížit.


Anotace - Ptolemaiova brána

Tři roky uplynuly od chvíle, kdy mág NATHANIEL překazil ničivý útok na Londýn. Nyní musí jako vysoko postavený člen britské vlády čelit stále větším problémům: válka, kterou Británie vede v koloniích, se vyvíjí špatně, impérium se otřásá v základech a mezi plebejci to vře nespokojeností... V dávné minulosti se BARTIMAEOVI nikdo nevyrovnal. Nyní, po několika letech téměř nepřetržité služby, je už však u konce sil. Přepracovaný, stále nespokojenější Nathaniel s ním zachází hůř než kdy předtím. Kdysi mocný džin je zesláblý, zranitelný a dochází mu trpělivost... KITTY se mezitím u roztržitého starého mága tajně přiučuje magickému umění, studuje démony a pátrá po Bartimaeově minulosti. Doufá, že s pomocí takto získaných informací poruší začarovaný kruh nepřátelství mezi džiny a lidmi... Ohromující závěr Bartimaeovy trilogie překračuje hranice světů. Osudy Bartimaea, Nathaniela a Kitty se v něm naposledy spojí, neboť jenom společně mohou porazit proradné mágy, odhalit děsivé spiknutí a postavit se největší hrozbě v dějinách magie. A co hůř, musí přitom spolupracovat...

hodnocení:

Žádné komentáře:

Okomentovat