čtvrtek 22. září 2011

Čtyři poslední věci

Autor: Paul Hoffman
Série: Levá ruka Boží
Díl: druhý
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná

Anotace:
Druhý díl bestsellerové série Levá ruka Boží: Po zradě a nuceném návratu do svatyně vykupitelů se Thomas Cale od lorda vojevůdce dozví, že lidstvo musí být zničeno: je to jediná možnost, jak napravit největší Boží omyl. Cale se se svou rolí levé ruky Boží, anděla smrti, zdánlivě smiřuje. Má na dosah absolutní moc – hrůzyplný náboženský zápal a vojenská síla vykupitelů jsou pro něj zbraní, již ovládá stejně mistrovsky, jako kdysi zacházel s nožem. Apokalypsa je patrně v jeho rukou – Calova duše je však mnohem nepochopitelnější a nevyzpytatelnější, než lze tušit.

(obsahuje spoilery na předešlý díl)
Příběh začíná prologem, ve kterém se Cale snaží zabít labuť. Jestli jste četly první díl, určitě víte co (nebo spíš koho) labuť symbolizuje. Dále nám autor shrne na pár stránkách děj předešlého dílu.

Bosko odváží Cala z Memphisu. Cale si myslí, že ho veze do svatyně. To se, ale plete. Je odveden na Tygří horu, kde je mu sdělen jeho úděl, se kterým ho seslal Bůh na svět. Bosko se mu snaží vysvětlit, že pro svůj jedinečný úděl nemůže žít mezi normálními lidmi, pro které je jenom mladík, který když někam vzpoupí tak se stane nějaká zkáza a že on je jediný, na koho se Cale může spolehnout.
Poté je Cale s Boskem už míří do svatyně.

Po odjezdu Cala s Memphisu ho sledují jeho tři přátelé, a to: Váhavý Henri, Kleist a IdrisPukke. Po pár dnech sledování vykupitelů Kleist v noci utíká bez jediného vysvětlení. Kleist potká v lesích dívku, která patří ke kmeni Kleptů a Kleist se k nim přidává. Poté Váhavého Henriho opouští i IdrisPukke, který chce, aby Váhavý Henri jel s ním do bezpečí. Váhavý Henri, ale s ním neodchází a po různých problémech se nakonec ke Calovi dostává.

Cale pomáhá Boskovi, který rozehrává hru, při které když bude mít štěstí se stane papežem. Dále sledujeme i osud Kleista, který žije mezi Klepty. Jak to, ale vše dopadne? Zůstane Cale s Boskem a bude mu ochotně pomáhat? A co Kleist? Bude žít klidný život mezi Klepty? To se dozvíte na dalších stránkch tohoto příběhu.
Tak jako předešlý díl je i tento psán ve třetí osobě. Opět je kniha vyprávěna zvláštním stylem (jako když vyprávěč vypráví dítěti pohádku).
Někdy mi přišlo, že některé pasáže jsou až moc obsáhle popisovány. Občas jsem měla docela chuť je přeskočit, ale pak jsem si to rozmyslela, co kdyby se totiž na těch stránkách přece jenom objevilo něco důležitého.

Čtyři poslední věci skončili rozhodně s napínavým koncem. Jak ta část, která je věnována Calovi a Henrimu, tak část věnovaná Kleistovi. Doufám, že se v posledním dílu najde aspoň nějaký malý happy end. Určitě se těším na třetí díl, který má být poslední.

hodnocení:
 


zdroj obrázků: weheartit

Žádné komentáře:

Okomentovat