středa 7. září 2011

Les rukou a zubů

Autor: Carrie Ryan
Série: Les rukou a zubů
Díl: první
Nakladatel: Mladá Fronta
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná

Anotace:
Mary žije v uzavřené vesnici. Její svět se řídí prostými zákonitostmi: musí poslouchat pravidla církevního Sesterstva, nesmí se přibližovat k plotu, za kterým - v Lese zubů a rukou - žijí Nezasvěcení,kteří svým kousnutím promění člověka v chodící mrtvolu. Když Sesterstvo rozhodne, že se provdá za muže, kterého jí určili, Mary musí poslechnout, přestože se zamilovala do zraněného Travise.Pak ale Nezasvěcení proniknou do vesnice, a Mary v nastalém zmatku prchá společně s Travisem, svým snoubencem Harrym, kamarádkou Cass i bratrem Jedem a jeho ženou dál do zapovězeného lesa.Touží dostat se k vysněnému oceánu, dál za les a Nezasvěcené, do světa, který tam venku přece musí někde být.


Kniha nás zavede do vesnice, které je obklopena lesem. Od lesa tuto vesnice odděluje plot. Proč? Protože za plotem, v lese, žijí nečistí. Nečistí bývali lidmi. Bývali lidmi než zemřeli a znovu se vrátili. Ovládá je touha po krvi a mase. Nečistými se stanete, když vás jiný nečistý kousne.

Právě v této vesnici žije Mary. Mary je dívka, která žije představami o oceánu. Oceánu, který nikdy neviděla a který možná ani neexistuje. Příběhy o oceánu, budovách vysokých až do nebes a chůzi po Měsíci ji vypráví její matka. Matka, která zoufala mileje svého manžela. Miluje ho, i když se z něj stal nečistý. Miluje ho tak, že se sama stane nečistou, jen aby mohla být s ním.
Mary má také bratra, Jeda, který už je ženatý. Jed má Mary za zlé, že nechala matku proměnit se v nečistou a proto ji nedovolí vrátit se domu. Dívka nemá kam jít a proto se obrátí na Sesterstvo, které se stará o duchovní stránky ve vesnici. Mary začne žít se sestrami, když jednoho dne přinesou do Katedrály jejího kamaráda z dětství, Travise, do kterého se zamiluje.

Život Mary není jednoduchý, je nucena vzít si Travisova bratra Harryho. Pořád, ale tajně doufá, že si pro ni Travis přijde. V den, kdy se má uzavřít svazek mezi Mary a Harrym vniknou do vesnice nečistí.
V takový moment by se obyvatelé vesnice měli odbebrat na plošiny ve stromech. Ti, kteří se už na plošiny dostali však zazmatkují a žebříky, po který se na plošiny dá vylézt, stahují moc brzy.
Mary a Harry se vydají na cestu za branou, o které nevědí kam vede, ale zatím je bezpečná. Po cestě zachrání před nečistými malého chlapce Jacoba. Později se k nim přidá Cass (nejlepší kamarádka Mary), Travis, Jed a jeho žena Beth.

Skupina pozoruje jak vesnici ničí nečistí. Co mají, ale dělat? Jít jim na pomoc? Ustojí vesnice útok? Nebo je odsouzena ke zkáze? A co je čeká, když se vydají po cestě pryč od vesnice?

Po přečtení pár stránek jsem si vzpoměla na film Resident Evilm s Millou Jovovich. Vzpoměla jsem si právě ve spojitosti s nečistými, dalo by se vlastně říci s určitým druhem zobie, který se vyskytuje i v Resident Evil. Akorát ve filmu zatím ještě ze zombíky bojují moderními zbraněmi a nákazou se můžou nakazit i zvířata.

Les rukou a zubů je zase jiný typ knihy, takový temný až podle mě skoro depresivní. Nic tady nevychází podle očekávání. Nechybí zde ani milostná zápletka, která však není typická a rozhodně typicky neskončí.
Kniha se mi líbíla, akorát mi přišlo, že všechno moc rychle skončilo. V jedné chvíli nevědí co budou dělat a v dalším momentě je konec.

V příštím roce by měla vyjít dvě pokračování této knihy, ale budou vyprávěna jinými postavami, než se kterými jsme se setkali v této knize.

Nemůžu si odpustit zmínku o obalu knihy, který je moc krásný. Na obálce jsou lesklé ornamenty (ty bohužel nejsou vidět, když knihu nedržíte v ruce). Ornamenty se vyskytují i uvnitř knížky. Na začátku každé kapitoly jsou složitější a větší ornamenty, na dalších stránkách jsou v rozích malé ornamenty.
Když sundáte obálku na které je dívka, samotná kniha je zelená a jsou na ní také ornamenty. Musím říct, že ta zelená barva je taky moc hezká.

hodnocení:
 



zdroj obrázků: weheartit


">

Žádné komentáře:

Okomentovat