středa 14. září 2011

Sukuba - Trápení


Autor: Richelle Mead
Série: Sukuba
Díl: první
Nakladatel: Domino
Rok vydání: 2011
Vazba: brožovaná

Anotace:
Sukuba je nadpřirozená bytost, která smí po libosti měnit podobu a jediným jejím úkolem je svádět. Zní to tak lákavě! Dívka může být, kým chce, její šatník je nevyčerpatelný a smrtelní muži by udělali cokoli pro její pouhý dotek. No, vlastně za to platí svou duší, ale proč zacházet do přílišných podrobností?
Avšak život Georginy Kincaidové, sukuby ze Seattlu, není ani zdaleka tak exotický. Pracuje v knihkupectví a její šéf je poměrně nesnesitelný uťáplý chlap. Nesmrtelní přátelé si z ní nepřestávají dělat legraci kvůli jedné její dávné proměně. A nejhorší ze všeho je to, že si nemůže vyjít na rande, aniž by z dotyčného muže nevysála život. Ona by přitom dala všechno na světě za to, kdyby se směla dotknout slavného a neodolatelně krásného spisovatele Setha Mortensena!
Snění o Sethovi však bude muset počkat, protože ve světě nadpřirozených bytostí se začíná dít cosi podivného… a velmi nebezpečného. Georgina se proti vlastní vůli stává aktérkou souboje mezi dobrem a zlem…


Georgina Kincaidová je sukuba. Sukuba, která svojí práci sukuby nenávidí. Kdo vůbec taková sukuba je? Sukuba je nesmrtélná bytost, která svádí muže a od nich získává jejich životní energii. Sukuba má i komplikované vztahy s opačným pohlavím, jelikož i když někoho políbí tak z něho vysává již zmíněnou energii. Přece když s někým jdete na rande, tak proto, že se vám líbí nebo vás přitahuje, proto ho určitě nebudete chcít přizabít (to jedině kdyby rande bylo úplně děsný :)). Kromě role sukuby Georgina zastává ještě pozici pomocné vedoucí v jednom knihkupectví. Ta práce ji baví protože ráda čte a ráda pracuje s lidmi.

Georgina se snaží chlapům, který se jí líbí vyhýbat. Pro ni životně důležitou energii se snaží brát jen od lumpů a ztracených existencí. Osud je, ale potvora a do cesty jí přivede hned dva chlapy, kteří se jí zamlouvají. A to Setha a Romana. Co bude dělat? Jak si je má oba držet od těla, aby jim neublížila? Aby toho nebylo málo v Seattlu se dějí divné věci. Jsou totož zabíjeni nesmrtelné bytosti a Georgina se snaží zjistit co nebo kdo zatím stojí.

Sukubu mám doma už od té doby co vyšla, ale k jejímu přečtení jsem se dostala až teď. Od Mead jsem přečetla Vampýrskou akademii a ta byla vynikající, proto jsem byla zvědavá jaká bude tato série. Proto se prostě neubráním srovnání těchto séii.
Po přečtení Sukuby musím říct, že jsem mírně zklamaná. Na VA prostě Sukuba nemá. Chvílemi jsem se i dost nudila a musela se do čtení přemlouvat. Co naopak oceňuju je, provázanost současného děje s Gergininou minulostí.

Sukuba se od VA kromě jiného liší i věkovou skupinou pro jakou je toto dílo určené. Sukuba je určena pro dospělé, zatímco VA je spíše pro "náctileté".

Dále se neubráním srovnání mužských postav. Ve VA jsem si hned zamilovala do Dimitrije, to snad ani jinak nešlo. V Sukubě byli hned dva chlapi, ale na Dimitrije neměl ani jeden. I když Seth taky neni k zahození, ale Dimitrij je prostě bůh!! :D

hodnocení:
 



zdroj obrázků: weheartit

1 komentář:

  1. Přesně jak to píšeš, po dočtení Sukuby jsem byla zklamaná. Hlavně z toho, že jsem od půlky knížky veděla,kdo je ten padouch... :/

    OdpovědětVymazat