sobota 12. listopadu 2011

Zlověstná hvězda (Recenze)

Autor: Anthony Horowitz
Série: Síla Pětice
Díl: druhý
Nakladatel: BB art
Rok vydání: 2008
Vazba: pevná

Anotace:
Až zabliká, svět zanikne… Začalo to Krkavčí bránou. Ale ještě není konec. Nepřítel se opět probouzí k životu. Po porážce Starých v Krkavčí bráně si Matt Freeman myslel, že bude moct klidně žít. Jenže někdo je jiného názoru. V dalekém Peru se má otevřít druhá brána. Jenom Matt dokáže zabránit silám temnoty, aby pronikly na svět, ale ty o něm tentokrát všechno vědí a budou se ho snažit odstranit. A druhá brána se má už brzy otevřít…


(obsahuje spoilery na předešlý díl)
Teď když už Matt zjistil jaké je jeho poslání tomu stejně nechce věřit. Chce prostě vést normální život, přemýšlí i o návratu do projektu pěstounské péče, kvůli kterému málem přišel o život. Začne chodit do školy, tam, ale nezapadne. Když se ho jeho teta pokusí zabít (a přitom málem zemřou i jeho spolužáci), Matt se rozhodně, že se do školy už nevrátí.

Nakonec ho osud zavene až do Peru, kde by se měla otevřít další brána. Tomu se Matt pokouší zabránit, protože, když na svět proniknou Staří (dávné síly temnoty), lidstvo bude trpět a nakonec zanikne.
Do Peru se společně s Mattem vydává i Richard Cole, novinář, který se s Mattem seznámil už v předešlém díle.

Nastává otázka, jestli i v Peru dokáže Matt zabránit návratu Starých. A co ostatní z Pětice? Najde už konečně někoho dalšího z této skupiny dětí, kteří můžou pomoci zachránit svět?

Tak jako předešlý díl je i tento vyprávět ve třetí osobě a hlavně se příběh věnuje Mattovi. Jazyk knihy je spisovný, ale když mluví postavy, jsou použity i hovorové výrazy, které, ale knize nijak neupližují naopak ji oživují.

Zlověstná hvězda se mi četla bez problému, ale zdálo se mi, že se z příběhu trošku vytratila tajuplnost. Rozhodně to, ale neznamená, že hned od začátku víme, jak bude knížka dál pokračovat a jak dopadne. Nevím jak bych to přesně vyjádřila, nejlepší asi bude, když si tuhle sérii přečtete sami, já osobně se už nemůžu dočkat, až si přečtu další díly.
Musím říct, že série Síla Pětice je zase něco nového a rozhodně krásné počtení, kdy děj ubíhá a vy přitom nevíte ani jak ;).

Kromě jiného jsem se zamilovala i do Peru, které je tady krásně vylíčeno. Jsou tady popsané jak historické skvosty této země, tak i nelehký život jeho obyvatel. Dostáváme se kromě turistických center i do slumy, kde život není rozhodně jednoduchý. 

Docela lituje, že je Peru tak daleko a cesta tam vyjde na hotový majlant. Ale což. Třeba se na mě štěstí jednou usměje ;).

hodnocení:
 



zdroj obrázků: weheartit
 

Žádné komentáře:

Okomentovat