středa 28. prosince 2011

Bohyně v domácnosti (recenze)

Autor: Sophie Kinsella
Nakladatel: BB art
Rok vydání: 2007
Vazba: pevná

Anotace:
Samanta je šikovná londýnská právnička. Pracuje od rána do večera, nemá žádný soukromý život a zajímá se pouze o to, jak se stát ve své firmě společníkem. Baví ji práce pod tlakem a napětí. Dokud jednoho dne… neudělá chybu. Tak velkou, že ji stojí kariéru. Najednou se jí zhroutí svět. Samanta uteče z kanceláře, nastoupí do prvního vlaku, na nějž narazí, a najednou se ocitne na naprosto neznámém místě. Zazvoní u velkého a krásného domu, aby si vyprosila prášek na bolení hlavy, ale tam si ji spletou s hospodyní, která má u nich nastoupit. Vůbec netuší, že zaměstnali právničku s IQ 158 a s diplomem s Cambridge – a Samanta nemá zase ani zdání, jak se peče v troubě. Dochází k řetězci katastrof. Samanta bojuje s pračkou, s žehlicím prknem i s vařením. Ale třeba není tak nešikovná, jak se původně domnívala. Nezvládne to nakonec s něčí pomocí? A nepřijdou její zaměstnavatelé na to, koho u sebe mají? Dostihne tu Samantu její předchozí život? A pokud ano…, bude se chtít k němu vrátit? A co, milé dámy, láska…?


Samanta je mladá, úspěšná právnička. Pracuje pro firmu, která je jednou z nejlepších v oboru. Ráda pracuje pod tlakem a pojmy jako vaření, žehlení, praní a tak dále prakticky nezná. S rodinou se vídá minimálně. Když slaví své narozeniny, tak se ani nikdo z její rodiny neobtěžuje přijít do restaurace a popřát jí. Ale co, přece se tím nebude trápit.
Jednou, ale udělá v práci fatální chybu. Takovou, která bude firmu stát 50 milionů liber, docela pěkná sumička. Samanta se zhroutí a odchází z firmy, ještě než se o tom někdo dozví. Je tak vynervovaná, že odmítá brát telefony a když se dostane až na nádraží, tak nasedne do vlaku a jede neznámo kam.

Při jejím "výletě" jí hrozně rozbolí hlava a tak se rozhodne zazvonit v jednom domě a požádat majitele o něco na bolest. Samantu si, ale spletou s hospodiní a ještě ke všemu se diví, že mluví perfektně anglicky :). Samanta jim to chce nejdřív rozmluvit, ale pak si řekne proč by to na jedno dopoledne neměla zkusit. Jenže jedno dopoledne se pořádně protáhna. Jenomže bude Samanta opravdu jako hospodyně šťastná? A co problém v její firmě? A vůbec, co její osobní život?

Samantě je myslím 29 a myslí si jaký skvělý život nevede. Od nějakých 7 let snad nezažila minutu, kdy by neměla naplánovaný nějaký program. Tak je vycepovaná. Po nástupu do práce má život rozdělený do 6-ti minutových intervalů. Navíc nemá ani volné víkendy. Pracuje prostě 7 dní v týdnu a často i do noci. To se všechno, ale změní, když začne pracovat jako hospodyně. V novém zaměstnání má Samanto dokonce volné víkendy a chudák holka ani nejdřív neví co o nich bude dělat ;).

Bohyně v domácnosti je psaná v ich formě a vypravěčkou je Samanta. Knížka je napsaná čtivě a snad nikde se při čtení nenudíte. Při čtení se nasmějete (a to dle mého mínění docela často), vyskytují se zde i smutnější pasáže, ale těch je fakt mimimálně. Abych nezapoměla. Najde se tu i zaláskovaná linie :).

O téhle autorce bych vůbec neslyšela, kdyby nebylo Judit, která na svém blogu zveřejnila recenzi na jinou knížku od Kinselly. Po přečtení recenze jsem si řekla, že by Kinsella nemusela být vůbec špatná autorka a tak jsem se rozhodla pro přečtení nějakého jejího díla. A s klidným srdcem můžu prohlásit, že nelituju.

 Pokud si to dobře pamatuju, tak jsem si nevšimla ani nějakých překlepů (nebo jsem si jich aspoň nevšimla ;)).

Těm kdo ještě nečetl, tak vřele doporučuji. Já se určitě chystám i na další díla od Kinselly!!

hodnocení:



zdroj obrázků: http://weheartit.com/

1 komentář:

  1. O tom jsem teda ještě neslyšela, možná se někdy kouknu a když bude čas tak.. :)

    OdpovědětVymazat