sobota 7. ledna 2012

Talisman (recenze)

Autor: Nicholas Sparks
Nakladatel: Ikar
Rok vydání: 2010
Vazba: pevná

Anotace:
Mariňák Logan Thibault na své misi v Iráku najde v písku fotografii usměvavé mladé ženy. Nikdo se po ní neshání, a tak si ji Logan vezme k sobě. Od té chvíle se ho začne až nápadně držet štěstí a stane se jeho talismanem.Když se vrátí zpět do Ameriky, je už přesvědčen o tom, že ta neznámá žena drží klíč k jeho osudu. Prochodí půl země, než ji nakonec najde, ale tím vše teprve začíná. Stane se křehká a zranitelná Elizabeth jeho opravdovým talismanem?


Logan Thibault je bývalý voják a rozhodl se, že najde dívku z fotografie, kterou našel v Iráku. Od doby co fotografii našel se ho drží štěstí. Jeho kamarádi ve válce umírají, ale Logan vždy útoky přežije. Jeho kamarád Victor ho přesvědčuje, že fotka mu nosí štěstí a že dívce musí splatit za to dluh.
Za dívkou na fotografii se vydává pěšky a společnost mu dělá jen jeho pec, německý ovčák Zoro.

Beth, tajemná dívka z fotografie, je učitelka. Přes prázdniny, ale pomíhá své babičce ve výcvikovém centru pro psi. Její babička totiž měla mozkovou příhodu a i přesto, že se zotavuje potřebuje pomoc. Beth má také syna, Bena a protivného bývalého manžela, který od ní odrazuje všechny chlapi, co se k ní jen přiblíží.

Když Logan vypátrá Beth (najde jí podle pozadí na fotografii) zjistí, že Beth hledá výpomoc do výcvikového centra. Logan tuto práci přijme. Ale jak splatí svůj dluh? Komu patřila fotografie, kterou Logan našel? A co se stane až Beth zjistí, že ji Logan má? A co Bethtin bývalý manžel?

Když se Logan vypraví hledat Beth, tak neví co od toho čekat. Dívka na fotografii se mu líbí, ale necítí, že by to měla být pro něj osudová žena nebo tak nějak. Prostě se vydá na cestu a až ji najde tak se uvidí. Když uvidí inzerát, že hledají pomocníka, tak práci vezme s tím, že třeba tak by mohl splatit svůj dluh vůči Beth.
Beth, když poprve uvidí Logana tak vůbec neví co si má o něm myslet, ani neví jestli ho má zaměstnat. Proto za ním pošle svojí babičku, protože ta má talent rozpoznat charakter lidí. Když ta rozhodne, že Logana přijmou, tak Beth z toho není nadšená.

Knížka je psaná ve třetí osobě a je vyprávěná z pohledu Beth, Logana a Bethina bývalého manžela. Zatím jsem od Sparkse přečetla tři knížky a v jako první se tady vyskytuje trocha nadpřirozena. Tím myslím, že fotografie přináší až neskutečné štěstí a to, že Loganovi se párkrát zjevil duch.

Když, ale vypustím tyto nadpřirozené pasáže, tak mi stejně knížka přijde trošku nereálná. Už jenom to, že Logan za Beth vyrazí pěšky a celou dobu i pešty jde a jeho společníkem je jenom pes. Za celou dobu, kromě při nákupu, mluvil jen s jedním člověkem a to cestoval myslím půl roku.  A když jsme u psa, u Zora, tak ten mi přišel taky až moc chytrý. Nevím jestli by všechno co dokázal Zoro dokázal i jiný pes. Talisman je podle mého taková pohádka pro dospělé, ale je to hezká pohádka :).


hodnocení:



zdroj obrázků: http://weheartit.com/







1 komentář:

  1. O Talismane mi hovorila spolužiačka, ale nejako sa k tejto knihe neviem dostať. Recenzia je skvelá a asi znásobím úsilie hľadať. Mám dojem, že je to niečo výnimočné a úplne odlišné od všetkých ostatných kníh, ktoré som mala doteraz možnosť čítať... ďakujem, že si ma "nakopla" do pátrania.

    OdpovědětVymazat