středa 28. září 2011

Královské spiknutí

Autor: Michael J. Sullivan
Série: Dobrodružství Riyria
Díl: první
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná

Anotace:
Zabili krále a pokusili se svalit vinu na dva muže. Ale špatně si je vybrali.
Royce Melborn, zkušený zloděj, a jeho žoldácký přítel Hadrian Blackwater si žijí vcelku spokojeným životem a čas od času vyřizují finančně výhodné úkoly pro věčně konspirující šlechtu, ovšem jen do té doby, než se stanou nic netušícími obětními beránky ve spiknutí za účelem zavraždění krále.
Jako odsouzenci na smrt mají jen jednu šanci na únik, a tak začíná jejich příběh plný zrady a dobrodružství, soubojů a magie, mýtů a legend.


První ze série šesti relativně samostatných románů série nám představuje dvojici svérázných hrdinů, kteří si získali srdce čtenářů i přes nevelkou propagaci a vydání u drobného nakladatele. Nyní se však Michael Sullivan těší značné popularitě, získal kontrakt s velkým nakladatelstvím a sleduje narůstající počet prodaných práv do zahraničí. Sullivanův cyklus je důkazem, že klasická fantasy není mrtvá, pokud se jí chopí talentovaný vypravěč vyhýbající se četným klišé.


Kniha začíná tím, že hrabě Archibald nechal ukráct milostné dopisy jedné dámy, kterými chce vydírat jejího otce. Chce totiž získat tuto dámu za svojí ženy a s ní získat i strategické pozemky. Než, ale hrabě stačí dopisy předložit někdo mu je ukradne.
Dozvídáme se, že dopisy pro Archibalda ukradla lupičská dvojka, která si říká Riyria. Riyria se zkládá ze dvou můžu, z Royceho a Hadriana. Riyria u tohoto "kšeftu" nezůstane a spojí s dotyčnou dámou, která dopisy napsala, že se dopisy místo k adresátovi dostaly k Archibaldovi a že za určitý obnos mu je ukradnou. Tak se taky stane a Riyria vlastně na jedněch dopisech vydělá hned dvakrát.

Riyriu vyhledá baron DeWitt s prozbou, aby ukradli meč hraběti Pickeringovi ještě týž večer, kdy se schůzka s DeWittem odehrává. Pickering totiž barona DeWitta vyzval k souboji a Pickering je se svým mečem k neporažení. Riyria se zdráhá tento výdělek přijmout, protože neberou zakázky tak narychlo, ale finanční ohodnocení je příliš výhodne než, aby odmítli.
Když vejdou do kaple, kde by měl být meč, uvidí na zemi ležet mrtvolu a kousek od ní královskou korunu. Snaží se tedy rychle utéct, ale na chodbě před kaplí začne někdo křičet a přiběhnou stráže. Riyriu zajmou stráže a odvedou ji do vězení.

Král měl syna Alrica a dceru Aristu. Po otcově smrti by na trůn měl usednou jeho syn. Ten hned po tom co se přesvědčí, že otec opravdu zemřel, jde do vězení podívat se na jeho vrahy. Rozhodne, že Royce a Hadrian budou následující den popraveni. Pak za vězni přijde Arista a řekne, že ví, že jejího otce nezabyli oni a že jim pomůže utéct, jestli s sebou vezmou i jejího bratra, protože mu po otcově smrti hrozí také smrt. Oba souhlasí a ještě týž večer utíkají s uneseným následníkem trůnu z hradu.
Kdo, ale může za smrt krále? Nemá v tom prsty dokonce jeho dcera, která nechala i unést svého bratra? Nebo je v tom někdo jiný? A co udělá Riyria s Alricem?

S čtením této knihy jsem neměla žádné problémy. Příběh plynul a co je hlavní bylo v něm hodně přímé řeči. Mě se totiž někdy stává, že když v knize není moc přímé řeči a kniha je spíš jen vyprávěním příběhu vypravěčem než aby se skutečně odehrávala tak mě moc nebaví a občas se přistihnu, že ani nevím co se na stránkách děje, protože jsem duchem mimo. To tady tedy rozhodně nebylo. Taky jsem si nevšimla žádných překlepů (což mi přijde až skoro nemožné ;)).
Série Dobrodružství Riyrie je zařazeno do žánru fantasy, ale mohu říci, že se alespoň v prvním díle této série moc nadpřirozených jevů nevyskytovalo. Vyskytlo se zde pár zmínek o elfech, trpaslících, ale až na jednoho elfího míšence a jednoho trpaslíka zde neměli žádnou úlohu. A dokonce i úloha elfího míšence byla malá. Také se zde vyskytl jeden "specifický" čaroděj, ale dalo by se říci, že také jen okrajově. Malý výskyt fantasy jevů, ale knize rozhodně neubírá.

Rozhodně taky stojí za zmínku sami dva hlavní hrdinové, Royce a Hadrian. Musím říct, že každý je úplně jiný. Líbí se mi, ale oba, nedokáži říct, který je lepší. Vztah mezi Roycem a Hadrianem je zajímavý. Oba do sebe ryjí. Rozhodně s nimi neni nuda.

hodnocení:


 

zdroje obrázků: weheartit

Žádné komentáře:

Okomentovat