neděle 18. září 2011

Levá ruka Boží

Autor: Paul Hoffman
Série: Levá ruka Boží
Díl: první
Nakladatel: Knižní klub
Rok vydání: 2009
Vazba: pevná

Anotace:
Cale je jedním z tisíců chlapců, kterých se zmocnili fanatičtí a krutí vykupitelé a v naprosté izolaci je připravují na válku proti rouhačským antagonistům. S neobyčejně zmužilým, ale zároveň velmi uzavřeným čtrnáctiletým hochem má podle všeho zvláštní plány jeden z nejvlivnějších vykupitelů – lord vojevůdce Bosco. Jednoho večera Cale náhodou spatří lorda dohlížitele Picarba, jak pitvá ještě živou dívku, a šokován jeho bestiálním počínáním jej zabije a zachrání jinou dívku jménem Riba. Podaří se mu zosnovat útěk ze svatyně, a tak s dalšími dvěma chlapci prchá do neznámého světa za nikdy nepoznanou svobodou... Dobrodružný příběh o životě a hledání víry ve světě, jejž postihla blíže nespecifikovaná katastrofa, je první částí trilogie, která má všechny předpoklady stát se celosvětovým bestsellerem.

Calovi je okola patnácti let. Sám neví kolik mu přesně je. Od mala žije na místě zvaném Svatyně vykupitelů. Někdo by řekl, že ve Svatyni se nemůže žít špatně, ale to je velký omyl. Je tam pořád zima (dokonce i v létě), chlapci se nesmí kamarádit, dívat z okna a i když nic neudělali jsou trestáni, K jídlu dostávají jakousi obdobu párku, ve kterém jsou namleté různé věci, které snad ani nejsou určeny k jídlu. Chlapci si tuto "dobrotu" pojmenovali jako umrlčí noha. Pro ozvláštnění stravy si chytají krysy.

Jednoho dne, má Cale doručit jakousi zprávu jednomu z vykupitelů. Když přichází k jeho pokojům, jsou otevřené dveře a Cale vidí jak tento vykupitel pitvá děvče, které ještě škube rukou. Na druhém stolu je jiná, vyděšená dívka. Cale neví co dělat, tak se rozhodne odsuď odejít. Nakonec mu to nedá a vrací se a vykupitele zabije a dívku osvobodí.
Cale ví, že za zabití vykupitele by ho stihl krutý trest (mučení a nakonec rozčtvrcení), proto s Ribou (tak se zachráněná dívka jmenuje) utíká. Spoli s nimi ještě utíkají dva chlapci, Váhavý Henry a Kleist. Cala, Henryho a Kleista pojí vztah, který není úplně přátelský, ale nejvíc ho připomíná.
Nakonec se dostají do města Memphisu, který je chráněn silnými hradbami. Někdo by si mohl myslet, že už jsou v bezpečí, ale to by se spletl. Dobroduržství těchto čtyř osob ještě není ani zdaleka u konce.

Kniha je vyprávěna ve třetí osobě. Přijde mi, že je vyprávěna takovým nezvyklým způsobem. Řekla bych, že je to jako když nějaký vypravěč vypráví dětem pohádku (tak nějak jako když babička Libuška vypráví pohádky v Kouzelné školce :D), ač určitě tento příběh není pohádkový. Je to, ale zajímavý způsob podání příběhu.

Nejdřív jsem se do knihy nemohla začíst a přemýšlela jsem, že knihu odložím. Nakonec jsem to neudělala a jsem za to ráda. Někdy jsem se i v průběhu děje nudila, ale jen chvíli, pak se příběh zase zlepšil. Bylo to jako na houpačce, nahoru a dolu.

Příběh je takový temnější a každý si v něm něco najde. Je tu rozvíjející přátelství, láska, ale i zrada.

hodnocení:
 


zdroj obrázků: weheartit

2 komentáře:

  1. Po LRB pokokuju už delší dobu, ale nějak teď nemám peníze, abych si ji mohla pořídit. Budu muset počkat minimálně do narozenin, ale rozhodně si ji přečtu!

    OdpovědětVymazat
  2. na tuhle knihu se už chystám dlouho, ale jaksi pořád leží v knihovně a asi ještě ležet bude, jelikož teď musím přečíst povinnou :(

    OdpovědětVymazat