pondělí 7. listopadu 2011

Krkavčí brána

Autor: Anthony Horowitz
Série: Síla Pětice
Díl: první
Nakladatel: BB art
Rok vydání: 2007
Vazba: pevná

Anotace:
Autor knih o Alexu Riderovi přichází s prvním dílem zcela nové série Síla Pětice plné děsivých nadpřirozených dobrodružství… Vždycky věděl, že je jiný. Nejdřív byly sny. Pak přišla smrt… Když se Matt Freeman dostane do potíží s policií, pošlou ho do pěstounské rodiny v Yorkshiru. Zanedlouho získá dojem, že s jeho opatrovnicí není něco v pořádku – stejně jako s celou vesnicí. Potom se Matt dozví o Starých a začne chápat, v čem je jiný než ostatní. Ale nikdo mu nevěří; nikdo mu nedokáže pomoct. Neexistují důkazy. Nemá to logiku. Je tu pouze Brána.


Mattovi je čtrnáct let, rodiče mu zemřeli když mu bylo osm, teď žije u své tedy, kterou nenávidí a ona to samé cítí k němu. Jeho nejlepším a i jediným kamarádem je Kelvin, který je asi o tři roky starší než Matt. Nebýt Kelvina byl by Matt sám.
Jednou se Kelvin s Mattem vydají vykrást skladiště, o kterém Kelvin tvrdí, že není skoro vůbec chráněné. Jenže to je omyl a  když Matta chytne hlídač Kelvin zazmatkuje a hlídače bodne. Po dopadení dostává Matt na vybranou, buď dětský domov pro problematickou mládež, nebo se může zůčastnit nového projektu, který se týká pěstounské péče. Matt si vybírá tento program.

Jeho pěstounkou se stává paní Deverillová a odváží ho na zapadlou farmu, která se jmenuje Včelín. Matt zjišťuje, že paní Deverillová a i všichni obyvatelé přilehlé vesnice nejsou úplně normální. Něco se s nimi děje, ale co? A zjistí to Matt včas?

Matt byl do smrti svých rodičů bezproblémové dítě. Po jejich smrti se musel přestěhovat k nevlastní sestře své matky a od té doby to jde s ním z kopce. Hlavně, když se potom zpřáhl s Kelvinem. Matt má také jakési schopnosti, o kterých nejdříve víme jen povrchně, ale později se dozvídáme čím dál víc.

Krkavčí brána je vyprávěna ve třetí osobě. Hlavním hrdinou je Matt, ale když je potřeba je kniha vyprávěna i z pohledu jiných postav, většinou je to, ale opravdu jen z pohledu Matta. Jazyk knihy je spisovný, který se krásně čte a krásně plyne.

Od samého začátku knížky víme, že se něco děje, ale nevíme přesně co, postupně to všechno zjišťujeme. Krkavčí brána je tajuplná knížka, která se čte skoro sama.

Na obalu knížky jsem se dozvěděla, že Horowitz píše i pro anglický seriál Vraždy v Midsomeru. A jestli někdo tento seriál zná, tak bych řekla, že knížka je laděná v podobném duchu, v takovém tom tajuplném, kde nevíme co na nás kde vyskočí ;). Rozhodně se už těšim na čtení dalších dílů :).

hodnocení:
 



zdroj obrázků: weheartit

Žádné komentáře:

Okomentovat