sobota 10. září 2011

Čísla - Na útěku

Autor: Rachel Ward
Série: Čísla
Díl: první
Nakladatel: Egmont
Rok vydání: 2011
Vazba: brožovaná

Anotace:
Jem už od malička vidí v očích lidí čísla. Co ta čísla vlastně znamenají, pochopí v den matčiny smrti – jsou to data, dny, kdy lidé, kterým se dívá do očí, zemřou.
Život je pro Jem těžký, dokud nepotká kluka, kterému říkají Pavouk. Svět je náhle mnohem krásnější.
Ale cestou do Londýna Jem pozná, že se blíží veliké neštěstí, které navždy otřese jejich životy…
Od chvíle, kdy zemřela její matka, Jem věděla o číslech. Věděla o nich už mnohem dřív, vlastně odmalička. Když se podívala někomu do očí, registrovala v nich číslo. Ale jeho význam zjistila v den, kdy její matka zemřela na předávkování drogami. Číslo znamenalo datum úmrtí.
Jem prožívala těžké dětství. Stěhovala se od jedné pěstounky k druhé a všude si připadala jako cizinec. Nejraději se toulala sama a tak tomu bylo i v okamžiku, kdy potkává kluka, jemuž přezdívají Pavouk. Náhodné setkání jí změní život. Nachází někoho opravdu blízkého a svět se rázem stává snesitelnější. Společně se potulují kolem jednoho z londýnských kanálů, klábosí o všem možném a pomalu se sbližují. Na jednom z výletů do města se stanou svědky tragického neštěstí, které Jem předem předpoví. Oni sami katastrofě uniknou, ale ta je jen začátkem událostí, které navždy otřesou jejich životy. 


Jem je patnáctiletá holka, která v sedmi letech našla svojí matku mrtvou. V ten moment pochopila, co znamenají čísla, která vidí, když se někomu podívá do očí. Po smrti své matky se stěhuje od jedné pěstounské rodiny k druhé. Zvykla si ostatní lidi držet dál od sebe. Kdo by totiž chtěl s někým navázat vztah, když by věděl kdy umře?

Vše se změní, když potká Pavouka. Vytáhlého černocha, který je samá ruka, samá noha. Jednou, když se procházejí před London Eye, si Jem všimne, že všichni, kterým se podívá do očí tam mají stejné číslo. To znamená, že všichni umřou ve stejný den, To si spojí s London Eye a přemluví Pavouka a od London Eye utíkají. Když Jem a Pavouk dojdou k němu domů v televizi se všude mluví o teroristickém útoku na London Eye a že hledají dvojici lidí, kteří odtamtud chvíli před výbuchem utekli.
Co teď bude Jem a Pavouk dělat? Mají jít na policii nebo utéct? Mají riskovat, že budou obviněni z něčeho co neudělali? Jak to všechno dopadne? To už musíte zjistit sami!

Když jsem si k téhle knize přečetla anotaci, hned jsem si vzpoměla na Nenasytnou od Meg Cabot, kde Mína zase vidí způsob smrti osoby, které se podívá do očí.
Teď po přečtení musím říct, že s Nenasytnou tato kniha nemá vůbec nic společného. V Nenasytné šlo spíše o upíry a o jejich lovce než o co víc. V Číslech jediné "nadpřirozeno" je Jemina schopnost, jinak tady nejsou žádné potvory typu upírů, měňavců atd.

Jediné co mi vadilo byl nespisovný jazyk a až příliš sprostých slov. Na to jsem si, ale časem zvykla.
Naopak nejvíc se mi líbil vztah mezi Jem a Pavoukem. I když skoro v každé knížce je nějaký milostný vztah, tak tenhle mi přišel jiný, mnohem silnější. Nevím proč a ani nemám snahu důvod jišťovat, prostě to tak je!

Nanekonec se musím zmínit ještě o obálce. Nevím proč, ale vždycky, když na počítači koukám na nějakou bílou obálkou, tak se mi zdá naprosto hrozná. Poté co ji držim v ruce musím svůj názor změnit. Tak je to i u téhle knížky. Název je na přední straně vystouplý a navíc je přední stránka celá pokrytá číslama, která se lesknou jak hýbáte knihou.

hodnocení:




zdroj obrázků: weheartit

1 komentář:

  1. Na tuhle knížku se chystám. Už jsem četla pár kladných názorů, takže jsem docela zvědavá... :)

    OdpovědětVymazat