sobota 26. listopadu 2011

Splynutí (recenze)

Autor: Maggie Stiefvaterová
Série: Vlci z Mercy Falls
Díl: třetí
Nakladatel: Argo
Rok vydání: 2011
Vazba: pevná
 
Anotace:
Závěrečný díl romantické fantasy trilogie. V prvním dílu, který česky vyšel pod názvem Mrazení, oba hlavní hrdinové, Grace a Sam, našli jeden druhého, ve Váhání bojovali za to, aby mohli zůstat spolu. Ve Splynutí je situace ještě vyhrocenější, na vlky jsou pořádány štvanice a životy obou protagonistů se ocitají v ohrožení. Jak se smrt víc a víc blíží, je stále obtížnější neztratit lásku.
 
 
(obsahuje spoilery)
Po tom, co se Grace proměnila ve vlka, aby unikla smrti, Sam čeká, kdy se mu zase vrátí. Uplnulé dny mu připadají snad nekonečné. Mezi čase chodí do práce a sbírá odvahu, aby si promluvil s Colem, který se snaží najít lék na vlkodlactví. Dvakrát, když se Grace promění v dívku a Sam za ní vyrazí, tak než za ní dojede je z Grace znova už zase vlčice.
V Mercy Falls se na Sama dívají jako na blázna a myslí si o něm, že může za zmizení Grace. Také se v lese nachází Oliviino tělo. Jako příčina smrti je určeno napadení vlka. Což našim vlkodlakům v Hraničním lese moc neprospívá. Navíc na Sama padá podezření, že by něco s Oliviinou srmtí mohl mít něco společného.
 
Tom Culpeper, který vlky odsuzuje za smrt svého syna Jacka se pořád snaží vlků nějakým způsobem zbavit. Do karet mu nahraje právě, když v lese najdou mrtvou Olivii. Potom už na vlky vysí jen na vlásku od provedení.
Povede se Tomu Calpeperovi prosadit odstřel všech vlků? A co Sam a Grace, Cole a Isabel? Najde Cole lék na vlkodlactví?
 
Tak jako ve Váhání i tento díl má hned čtyři vypravěče: Sama, Grace, Cola a Isabel. Láska mezi Samem a Grace nezná meze, jen ji kazí fakt, že jim není dopřána společná zima. To se dá, ale možná změnit, tedy jestli Cole uspěje a nezabije se při hledání léku. Grace řeší otázku, co ze školou, protože by si chtěla dodělat maturitu, ale značnou část roku strávila ve vlčí kůži.
Také se zde řeší vztah mezi Colem a Isabel. Isabel už dávno není ta mrcha, kterou byla, ale snaží se svým přátelům za každou cenu pomoci. Cole, frajírek, který se chtěl zabít, zjišťuje, že život nemusí být zase tak hrozný a snaží se svým přátelům za každou cenu pomoci.
 
Jediné co mi trošku vadí je otevřený konec. Někdo má třeba rád konce, o kterých může dál přemýšlet a rozmýšlet si jak kniha mohla skončit. Já do této skupiny, ale nepatřím, takže mě konec trošku zklamal.
Na konci Maggie ještě napsala, které věci a zkutečnosti jsou i v reálném světě skutečné.
 
hodnocení:
 



zdroj obrázků: weheartit
 

Žádné komentáře:

Okomentovat